Een hoge duurzaamheid en een maximale energiezuinigheid. Dat zijn de belangrijkste eisen voor de installatietechniek in de nieuwe nevenlocatie van reformatorische scholengemeenschap Gomarus in Zaltbommel. Eisen waarin bijvoorbeeld 100% LED-verlichting met aanwezigheidsmelders en daglichtregelingen en een uitgebreide PV-installatie optimaal kunnen voorzien. Verantwoordelijk voor de engineering, levering en montage van alle elektrotechnische installaties én penvoerder in het project is Verweij Elektrotechniek.
“In het Gomarus college worden onze kennis en expertise in elektrotechniek, beveiliging en ICT maximaal benut”, vertelt Andre Bouwman, Bedrijfsleider bij Verweij Elektrotechniek. “Naast de verlichtingsinstallatie en pv-panelen op het dak zijn wij onder andere verantwoordelijk voor de energievoorziening, data-installatie, brandmeld- en gesproken woord ontruimingsinstallatie, (inbraak)beveiliging, camera-installatie, intercominstallatie en alle glasvezelkoppelingen voor de infrastructuur, inclusief bijbehorende regeltechniek.” Dankzij het energiezuinige ontwerp van Verweij bleek een 250 Ampère-aansluiting voldoende voor de complete stroomvoorziening van de school, vertelt hij. “Een eigen transformator was niet nodig. De energie-aansluiting is gekoppeld aan een hoofdverdeelkast, die de energiedistributie naar de verdiepingen en (praktijk)lokalen verzorgt. Daar worden de E-installaties gevoed door 14 onderverdelers, met een vermogen variërend van 160 tot 400 Ampère.” Voor de regeling van de verlichtingsinstallatie en zonwerings-/verduisteringsinstallaties heeft Verweij Elektrotechniek een koppeling gemaakt met het gebouwbeheersysteem van KIN Installatietechniek, waardoor leerkrachten en leerlingen bij het betreden van hun lokaal eenvoudig het binnenklimaat, de verlichting en de zonwering/verduistering kunnen regelen.
‘Duurzaamheid, energiezuinigheid én veiligheid
gaan hand-in-hand bij het nieuwe Gomarus college.’
Stekerbare installaties
Uitdaging in dit project is vooral de korte doorlooptijd, vertelt Bouwman. “Om de school in slechts 30 weken te kunnen bouwen, worden zoveel mogelijk installaties stekerbaar uitgevoerd. Daarbij hebben we diverse maatregelen genomen om de bekabelingen tot een minimum te beperken.” Maar dat was niet de enige uitdaging. “We hebben in dit project te maken met diverse praktijklokalen, waaraan specifieke eisen worden gesteld. Denk bijvoorbeeld aan de binaslokalen voor natuur- en scheikunde, met diverse proefopstellingen en zuurkasten. Maar ook aan de grootkeuken, het pc-lokaal en het houtbewerkingslokaal. Om een optimale werkbaarheid én veiligheid in deze praktijklokalen te borgen, hebben we niet alleen op specifieke plekken data-punten en verlichtingsinstallaties aangebracht, maar ook noodknoppen geïnstalleerd. Hierdoor kan bij calamiteiten met slechts één druk op de knop de complete elektrische installatie worden afgeschakeld. De posities van de noodknoppen zijn in nauw overleg met de school en inrichter van de praktijklokalen bepaald.”