‘De ene keer werken we aan een middeleeuws kasteel, dan weer aan een modern halletje’
Naam
Functie
Bouwjaar
Werkt bij Verweij sinds
Digitaal tekenen
“Het is het mijn taak de complete installatie in de computer te verwerken”, legt Roelof zijn werk als modelleur/tekenaar uit. “Al toen ik op de MTS zat wilde ik tekenaar worden. Ik heb dat een tijdje via uitzendbureaus gedaan, onder meer voor de NS. Ik tekende toen ook met de hand, maar ontdekte dat digitaal tekenen echt iets voor mij is, toen nog alleen met CAD (Computer Aided Design).” Geen wonder dat Roelof de eerste was die Verweij vroeg een opleiding te doen in het nieuwe 3D-tekenen via BIM (Building Information Model). “Ik pik dat snel op en vind het razend interessant. Het is mooi om te zien hoe het ene computerprogramma overgaat in het andere.”
Ruimtelijk denken
Roelof zit de meeste dagen op kantoor achter zijn computer. Met veel plezier: “Het is een fijne club mensen hier, we kunnen het goed vinden met elkaar.” In gedachten zit hij wel telkens in een ander gebouw; dat waarmee hij aan het werk is. “Ik zie het gebouw waar ik aan werk altijd precies voor me. Ik kan aardig ruimtelijk denken. Laatst was ik met twee collega’s in een pand van de universiteit en we hadden alleen wat oude technische werktekeningen. Ik kon mijn collega’s precies aanwijzen waar op de kaart we stonden.”
Goed nadenken
“Ik heb een goede dag als ik lekker door heb kunnen werken, als ik redelijk wat productie heb kunnen draaien”, vertelt Roelof. “Op dit moment werk ik de hele dag aan één groot project, Live, een complex met zowel koop-, huur- als zorgappartementen. Maar het gebeurt ook dat ik diverse kleine projecten teken, drie of vier op een dag. Een klein halletje met een kantoortje erbij is relatief simpel. Maar ik vind het ook leuk als er vrij veel disciplines samenkomen in één groot gebouw, waar je echt goed over na moet denken. Dat was bijvoorbeeld zo bij Slot Loevesteijn en bij Landgoed Broekhuizen. Dat laatste is een oud landhuis waar een hotel van is gemaakt. Dan moeten wij oud en nieuw goed zien te combineren.”
Weinig revisies
Roelof is ook altijd degene die projecten afrondt, door de revisies te verwerken in de definitieve tekeningen. “Wat de monteurs op de bouwplaats hebben moeten aanpassen, moet uiteindelijk wél goed gedocumenteerd worden. Zij maken ter plekke notities op de tekeningen, ik verwerk die weer in de computer. Het is voor mij een uitdaging zo weinig mogelijk revisiepunten te krijgen. Sommige dingen kun je niet voorkomen, omdat je bijvoorbeeld werkt met oude bouwtekeningen en er nét een balk blijkt te zitten waar ik een wandcontactdoos had getekend. Maar het tekent de kwaliteit van Verweij dat we relatief weinig revisiepunten hebben.”